ÜTS’ye toplu tıbbi cihaz ve hareket bildirimlerinizi Nebim V3 ile yapın

ÜTS’ye toplu tıbbi cihaz ve hareket bildirimlerinizi Nebim V3 ile yapın

04.10.2017

Ürün Takip Sistemi (ÜTS)

Tıbbi Cihaz sınıfında olan gözlük çerçeveleri ve numaralı cam satışı gerçekleştiren firmalar, üretim ve ithalat bildirimlerini Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) Portalı üzerinden gerçekleştirmekteydi.

7 Ocak 2014’te TÜBİTAK-BİLGEM-YTE ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) arasında imzalanan Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Projesi Sözleşmesi kapsamında, geliştirilecek olan yeni Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerinin üretim yerinden veya ithalat aşamasından son kullanıcıya kadar takip edilmesi ve izlenmesinin hedeflendiği duyurulmuştu.

9 Haziran 2017’te Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan duyuru ile, Ürün Takip Sistemi’nin (ÜTS) tamamlandığı ve 12 Haziran 2017’de canlıya geçiş yapılacağı ilan edilmiş ve TİTUBB’un kapanışına ilişkin duyuru yayınlanmıştı.

7 Haziran 2017’de Sağlık Bakanlığı’nın talimatı ile ilgili Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) başlangıç tarihinde bir erteleme gerçekleştirilmiş ve bu erteleme Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği tarafından duyurulmuştu.

12 Temmuz 2017’de Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği tarafından duyurulduğu üzere, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) devreye alındı.

11 Eylül 2017’den Sonra Bildirimler ÜTS Üzerinden Yapılmalı

11 Eylül 2017’den itibaren, daha önce TİTUBB sistemi üzerinden yapılan bildirim işlemlerinin Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Portalı üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, bugüne kadar TİTUBB sisteminde sadece üretim ve ithalat bildirimleri yapılırken, ÜTS sistemine geçiş ile birlikte, ithalat ve üretim bildirimleri haricinde ayrıca ürünle ilgili tüm hareketlerin de bildirilmesi gerekmektedir. 

Nebim V3 Optik Uygulaması Güncellendi

Nebim V3’te optik kare kod ile takip edilen optik ürünlerinin ÜTS’ye bildirilebilmeleri için gerekli olan medikal ürün özelliklerinin Nebim V3 optik ürün kartı üzerinde girilebilmesi ve toplu tıbbi cihaz bildirim dosyası oluşturulabilmesi sağlandı. Nebim V3 tarafından oluşturulan bu toplu bildirim dosyasının içerisinde, bildirim bilgilerinin bulunduğu Excel dosyası, ilgili ürün etiket bilgisini içeren pdf dosyaları ve farklı ürün resim dosyaları bulunmaktadır.

Ayrıca, Nebim V3’te “eşsiz kimlik” (optik kare kod) ile takip edilen ürünler için girilen hareketlerin ÜTS bildirimlerini ve bu bildirimlerin iptal işlemlerini (hareketlerin silinmesi) belirlenen periyotlarda otomatik olarak gerçekleştirmek üzere yeni bir Nebim V3 servis uygulaması geliştirildi. Bu servisin desteklediği bildirim türleri aşağıdakilerdir:

  • Üretim Bildirimi
  • İthalat Bildirimi
  • Verme Bildirimi
  • Alma Bildirimi
  • ÜTS'de Tanımsız Yere Verme Bildirimi
  • ÜTS'de Tanımsız Yerden İade Alma Bildirimi
  • Tüketiciye Verme Bildirimi
  • Tüketiciden İade Alma Bildirimi
  • İmha / Bertaraf Bildirimi
  • İhracat Bildirimi
  • Mahrecine İade Etme Bildirimi

Nebim V3 Optik uygulaması için hazırlanan güncelleme, Nebim V3’ün 17.4 versiyonu için Hotfix olarak yayınlanmış olup, Nebim V3 Optik uygulamasını lisanslamış olan ve “NebimExtra Versiyon Güncelleme ve Destek Anlaşması” aktif olarak devam eden kullanıcıların erişimine sunulmuştur. Hotfix, NebimExtra portalinde yer alan Güncellemeler / Düzeltme bölümünden indirilebilir.

NebimExtra Versiyon Güncelleme ve Destek anlaşması olan firmalar ve uyarlama projeleri devam etmekte olan firmalar, ilgili Hotfix’i kurmak için destek sorumluları ile iletişime geçebilirler. Firmaların Bilgi İşlem Yöneticilerinin ilgili Hotfix’i kurmadan önce, tüm Hotfix kurulumlarında olduğu gibi, NebimExtra destek portalinde, “Güncellemeler / Dokümanlar” bölümünde ilgili Nebim V3 versiyonu için yayınlanmış olan "Hotfix Yükleme Kılavuzu"ndaki uyarıları okumaları ve talimatları takip etmeleri önerilmektedir. NebimExtra anlaşması olmayan firmalar ise NebimExtra Versiyon Güncelleme ve Destek anlaşması hakkında daha fazla bilgi edinmek için müşteri temsilcileri ile görüşebilirler.