22/05/2024 Tarihinden İtibaren Yüklenecek Olan e-Defterlerin "Eşanlı" Yüklenmesi

22/05/2024 Tarihinden İtibaren Yüklenecek Olan e-Defterlerin

05.06.2024

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 22 Mayıs 2024 tarihinde e-Defter uygulamasında yapılan geliştirmeyle birlikte 22.5.2024 tarihi itibarıyla yüklenecek paketler için geçerli olmak üzere; e-Defter dosyalarının “eşanlı olarak” e-Defter uygulaması üzerinden veya web servis aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenme imkânı getirildi.

NebimExtra 29/05/2024 güncellemeler altında yayınlanan Güncel GIB Hotfix dosyasını alarak e-Defter Klasörüne yapmanız gerekmektedir.

Hotfix işlemi yapıldıktan sonra işleyiş açısından hiç bir değişiklik bulunmamaktadır.

GIB Üzerinden e-Defter gönderimi sağlayan müşterilerimiz sırasıyla " Verileri Oluştur / Defter Oluştur / Berat Oluştur " işlemlerini yapıyor olacak.
 
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz adımlar gerçekleştirildikten sonra GIB Portalına giriş yapılarak " Paket Yükle " alanında eskiden olduğu gibi sadece ( YB - KB ) dosyaları seçilerek yükleme işlemleri gerçekleştirilecek bu dosyalar BAŞARILI yüklendikten sonra 
(DR) dosyasının yükleme işlemi yapılacaktır.
 
(YB - KB - DR ) dosyaları başarı ile yüklendikten sonra Onay Beratlarını indirerek "Nebim V3 e-Defter" programımızdan "Onaylanmış Beratı Kabul Et" alanından beratlar kabul edilecektir.
 
İşlem adımları açısından hiç bir değişiklik bulunmamaktadır.
 
e-Defter İkinci kopyalarının gönderimi ile ilgili ;
  • Belirtilen tarihten önce (22/05/2024) e-Defter uygulamasına yüklenmiş olan berat dosyalarına ilişkin e-Defter ve GİB onaylı berat dosyalarının, e-Defter Saklama Uygulaması üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
  • Belirtilen tarih ve sonrasında (22/05/2024) yüklenecek e-Defter ve berat dosyalarının, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine eşanlı olarak yüklenmesi gerekmektedir. Eşanlı olarak yüklenen e-Defter ve berat dosyaları için e-Defter Saklama Uygulaması üzerinden işlem yapılmayacaktır.

https://www.verginet.net/dtt/11/vergi-teknolojileri-2024-1.aspx