Perakende de Sektörel ERP, BT Haber Perakende Dosyası

Nebim Sponsorluğunda Hazırlanan BT Haber Perakende ve Teknoloji Eki


BT Haber Gazetesi'nin Nebim sponsorluğunda hazırlanan bu ekinde de paylaştıldığı üzere, Türkiye'de perakende sektörü hızla büyüyor. Perakendeye yönelik ERP ve mağazacılık çözümleriyle tanınan Nebim'in Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu ile bir söyleşi yaptık. Modern bir ERP kullanmadan işlerini geliştirmenin, rekabette öne çıkmanın imkanı olmadığının farkına varan perakende sektörü oyuncuları için Nebim'in önerilerini aldık.

Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu:

Perakendede Sektörel ERP

Perakendede Kurumsal Kaynak Planlama'nın (ERP) yerini bizimle paylaşır mısınız?
Sermayelerin arttığı, iş hacimlerinin büyüdüğü, firmaların dış ticaretlerinin geliştiği bir ortamdayız. Böyle bir ortamda rekabete karşı avantajlı olmak, işletme kaynaklarını verimli kullanmak, karlılığı korumak ve iş modellerinde inovasyon yapmanın önemi artıyor. Dolayısıyla firmaların eskimiş, hantal ve birbirinden kopuk yazılımlardan modern, kendi sektörlerine göre tasarlanmış ERP platformlarına geçişleri önem kazanıyor. Büyüyen perakende firmalarına baktığımızda, firmaların ofislerinin ve üretim lokasyonlarının artık birden çok şehirde yer aldıklarını, yılda iki sezondan çok sezona geçtiklerini, ürün çeşitliliğini devamlı artırdıklarını, çok sayıda tedarikçi ile çalıştıklarını, bazen lojistik gibi kimi iş süreçlerini outsource ettiklerini, birden çok kanaldan ve çok sayıda ülkede satış yapmaya başladıklarını görüyoruz. Operasyonlarının hacimlerinin büyüdüğü ve çeşitliliklerin arttığı, ölçeklerin büyüdüğü bu gelişim sürecinde perakendede kendi segmentlerinde liderliğe oynayan firmaların çok depolu ortamlarında ürünlerin doğru dağıtımları, perakende satış noktaları ile lojistik entegrasyonları, üretimin verimliliğinin takibi, finansmanın yönetimi, kurumsallaşan insan kaynaklarının yönetimi; tüm süreçlerin entegre olduğu ve tüm bilginin anında raporlanabileceği bir ERP sistemini şart koşuyor.

Bir ERP çözümünün perakende sektörüne uygun olması için ne gerekiyor?
Perakendeci firmaların etkin yönetmeleri gereken temel kaynakları, öncelikli olarak ürünleri, ve perakende mağazalarıdır. Dolayısı ile ERP'nin bu alanlardaki sektörel gereksinimleri karşılaması gerekli.  Örneğin perakendeci firmalar için ERP'nin sunacağı sektörel ürün yönetiminde; ürünlerde renk ve çok boyut desteği, asorti, lot gibi kavramlar, ürün tedarikçilerini, meşei, kalitesi, materyali gibi bilgilerin saklanabileceği sınırsız sayıda ürün özellikleri, seri numarası, barkod desteği, e-ticaret ve raporlar için sınırsız fotoğraf desteği, benzer ürün ya da kombin ürün tanımları, ürün birleştirme özellikleri çok temel gereksinimler. Bu ihtiyaçların ERP'nin temelinde olması şart.

Stoku daha iyi yönetmek için ürünlerin doğru zamanda ve miktarda doğru mağazalara sevkiyatını sağlamak da önemli. Bunun için firmaya özel olarak uyarlanabilecek ürün tahsisat ve tamamlama algoritmaları, üçüncü parti lojistik firma entegrasyonları için önceden sevkiyat bildirimi (ASN) entegrasyonları, mağazalar arası otomatik ürün transferi algoritmaları da öne çıkan gereksinimler.

Ürün yönetiminin yanı sıra perakendeye özel ERP gereksinimlerinden öne çıkan bir diğeri ise mağazaların yönetimi. Burada firmaların kendi perakende mağazalarının, bayi ve konsinye satış kanallarının entegre yönetimi perakendeye özel bir ERP'yi sektörel yapan temel özelliklerden biri. Türkiye'deki perakendecilerin bir çoğu aynı zamanda toptan satış da yapıyor. Siparişten faturaya kadar tüm toptan satış ve ihracat süreçlerinde kontrol sağlamak, bayilerin ve franchise firmaların mağazalarının satış ve envanter yönetimini kendi mağazaları ve toptan satış ile aynı platformda gerçekleştirmek, tüm ülkelerde yer alan perakende satış noktalarında hem ön ofis POS hem de arka ofis envanter ve masraf yönetimi, bizim yerel pazarın gereksinimlerini düşünerek geliştirdiğimiz sektörel ERP'nin temel özelliklerinden. Rekabete karşı avantajlı durumda olmak isteyen perakendeciler, envanterlerini, satışarını ve müşteri ilişkilerini etkin yönetmek için genellikle ERP ve POS çözümlerini ayırmayıp, merkezdeki ERP ile perakende satış mağazalarını birebir aynı, tam entegre bir çözüm ile ve online olarak yönetmek istiyorlar.

Sonuç olarak, sektörel bir ERP'ye geçişten sonra perakendeci firmalar, stok ve mağaza kaynaklarını daha verimli kullanabilir duruma geliyor. Etkin tedarik ve üretim yönetiminin yanı sıra, satış ve stok yönetimi ile stok maliyetlerinin düşürülmesi, ürüne ve mağazalara (satış alanı) yönelik yatırım getirilerinin en yüksek düzeye çıkması, brüt marjların artması gibi avantajları da elde etmiş oluyorlar.

Kaynak: BT Haber Perakende ve Lojistik Eki Temmuz 2013

Demo Talebi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.