Proje Başarı Hikayeleri
Faik Sönmez: Nebim V3 Enflasyon Muhasebesi ile değerleme ve düzeltmelerimizi yaparken zamandan tasarruf sağlıyor, hata yapma olasılığımızı azaltıyoruz
Her sezon 700’ü aşkın modeli, yurtiçinde 33 mağaza, 4 bayii ve internet sitesinde, yurt dışında ise 3 mağazasında müşterilerinin beğenisine sunan, 2004 yılından beri iş süreçlerini Nebim ile yöneten Faik Sönmez, Nebim ile yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Faik Sönmez Muhasebe Müdürü Murat Elmas, Nebim V3 Enflasyon Muhasebesi projesiyle ilgili görüşlerini paylaştı.
Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?
1950 yılında sipariş üzerine çalışmaya başlayan Faik Sönmez, kısa sürede İstanbul'un en aranılan kadın terzisi oluyor. Sonrasında bu tecrübesini konfeksiyona aktarıyor.
38 bedenden başlayan ürünlerimizi, her sezon 700’ü aşkın modelle, yurtiçinde 33 mağaza, 4 Bayii ve internet sitemizde, yurtdışında ise 3 mağazamızda müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Firmamızın Nebim ile iş birliği 2004 yılında başladı. 2015 yılından beri Nebim V3 yazılımını üretimden, satışa, finansmandan, iş zekâsına tüm süreçlerimizde kullanıyoruz.
Nebim V3 Enflasyon Muhasebesi projesi ile süreci nasıl yönetiyorsunuz? İşleyişten bahsedebilir misiniz?
İlk enflasyon düzeltmesinin yapıldığı 2003 ve 2004 yılından itibaren ticari hayatını sürdüren şirketler uygulamaya çok yabancı değiller. Ancak 2004 yılında yapılan düzeltmenin sadece 1 yıl için uygulanması nedeniyle şirketler genellikle ERP/muhasebe sistemlerinde enflasyon düzeltmesi ile ilgili bir uyarlama yapmayı tercih etmemişlerdi.
Faik Sönmez olarak işin ERP kısmını çok önemsediğimizden ilk Enflasyon Muhasebesi Tebliğ Taslağı çıktığında Nebim ile sürekli iletişim halindeydik ve Tebliğ Taslağı ile proje sürecine başladık.
Bu kapsamda Projeyi iki ana bölüme ayırabiliriz. Birinci bölüm, şirketin yapacağı işlemler ve tespitler. İkinci bölüm ise Nebim V3 tarafından yapılacak yazılım işlemleri ve raporlamalar. Birinci Bölümü şirket olarak üç aşamada yürüttük.
1. Aşamada, bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetler tespit edildi.
2.Aşamada, parasal olmayan kıymetlerin düzeltmeye esas tarihleri tespit edildi.
3. Aşamada, parasal olmayan kıymetlerin düzeltmeye esas tutarları tespit edildi.
İkinci bölüm ise işin mutfağının en önemli kısmı idi. İlk Nebim V3 projesini 2015 yılında gerçekleştirdiğimizde Nebim V3’ün tüm modüllerini kullanmaya karar vermiştik. Özellikle stoklar ve sabit kıymetler bunların başında geliyordu. Çok başarılı proje aşamasından sonra stoklarımızı ve sabit kıymetlerimizi program içerisinden çalıştırmaya ve muhasebeye entegre etmeye başladık. Enflasyon düzeltmesi uygulaması ilk çıktığında bu sistemi modül üzerinden hesaplatmamız çok kolay oldu. Özellikle stokların ve sabit kıymetlerin modül üzerinden hesaplanarak muhasebeye entegre edilmesi ve tebliğ taslağında yayınlanmış olan metotların vergi planlanması açısından şirkete hangisi yarar sağlayacağı açısından tespit etmemiz son derece faydalı oldu. Sonrasında ise fiş tipi üzerinden filtre vererek mizanlarımızı Enflasyon Muhasebesi öncesi ve sonrası
olacak şekilde alabiliyoruz.
Bu projeyi fiili kullanıma alırken yaşadığınız deneyimlere göre önerilerinizi paylaşabilir misiniz?
Faik Sönmez Tekstil olarak Enflasyon Muhasebesinin mali tablolarımıza olan etkisini hesaplayıp raporlamak için programın datamıza uyarlanması aşamalarında tüm testlerimizi Nebim Proje Ekibi ile başarılı bir şekilde devreye aldık. Nebim proje ekibi her soru ve sorunumuza hızlıca dönüş yaparak projeyi kısa bir sürede tamamladık ve mali tablolarımızı sonuçlandırdık.
Uygulamanın sağladığı en önemli faydalar nelerdir?
Enflasyon muhasebesi sürecinde sayıca fazla olan stok kalemlerimizin ve sabit kıymet kartlarımızın değerleme ve düzeltmelerin yapılması ile düzeltme katsayısının hesaplanması ve raporlanması işlemlerini modül üzerinden hesaplatmamız hata yapma olasılığımızı azalttığı gibi zaman tasarrufu sağladı.
Demo Talebi
Nebim V3 hakkında daha fazla bilgi almak ve Nebim V3 demolarını izlemek üzere ziyaret edilmek için demo talebinde bulunun.