Koton: Nebim Üretim ile Üretim ve Satış Maliyet Hesaplamalarımızı Hızlı ve Kontrollü Bir Şekilde Gerçekleştirebiliyoruz
2017 yılından buyana tüm iş süreçlerini Nebim V3 ERP ile yöneten KOTON, üretim süreçlerini de Nebim Üretim ile yönetiyor. Koton Maliyet Muhasebe Yöneticisi Sertan Özyar, Nebim Üretim ile maliyet yönetimi konusunda görüşlerini paylaştı.
Firmanızı bizlere kısaca tanıtır mısınız?
“Firmamız, 283’ü yurt içinde, 187’si yurtdışında olmak üzere, toplam 470 mağazada ve 27 ülkede faaliyet göstermektedir. Dünya genelinde ise 800’den fazla satış noktasında müşterilerimizle buluşmaktayız. 2023 yılında 5 kıtada, en zengin ve en beğenilen koleksiyonlara sahip hızlı moda markası olmayı hedeflemekteyiz.
220’yi aşkın genç ve tecrübeli çalışandan oluşan tasarım ekibine sahibiz. Her yıl 50'den fazla koleksiyonda yaklaşık 30.000’den fazla model üretmekteyiz. 10.000’den fazla çalışanımız ile istihdama da büyük bir katkı sağlıyoruz. Modayı kişiselleştirerek müşterilerimizin hayatına tarz ve güzellik katmaya devam ediyoruz.”
Nebim Üretim Maliyet Yönetimi uygulaması ile süreci nasıl yönetiyorsunuz, işleyişi anlatabilir misiniz?
“Paket, fason, anahtar teslim ve ayrıca da ithalat olmak üzere 4 alternatifte üretim prosesimiz bulunmaktadır. Ürünlerin hangi proseslerde üretileceğine karar verildikten sonra üretilmesi planlanan ürünlerin ilk önce Nebim Üretim programında ön maliyet işlemleri yapılır. Ürün kartları, hedef alım fiyatları belirlenip iş emirleri oluşturulduktan sonra üretim süreci başlar.
Üretim süreci tamamlanan ürünlerin depomuz tarafından kabulü ve tedarik programına aktarımları yapılıyor. Bu girişler de eş zamanlı olarak üretim prosesine uygun şekilde Nebim V3’e ürün girişleri olarak yansımış oluyor. Bu giriş yapıldığında, İlgili ürünler eğer fason üretim ise; iş emirleri bazında Nebim V3’ deki ilgili imalat deposundan kumaş ve malzeme sarfiyatları otomatik olarak gerçekleşmiş oluyor.
Koton olarak üretim ve satış maliyetlerimizi de aylık olarak takip etmekteyiz. Üretim ve ayrıca mağazalarımızdan ve diğer çeşitli kanallarımızdan yapılan tüm satışlarımızın maliyetlerini aylık olarak maliyet programı çalışmadan önceki gerekli kontroller yapıldıktan sonra üretim programı üzerinden tek tuşa basarak hesaplamaktayız.
Her bir ürünümüzün modeline, rengine ve tarzına ait bir takip numarası bulunmaktadır. Bu ürünlerin ait olduğu kodlara göre oluşan maliyet fiyatlarını da sistemimizde takip edebilmekteyiz.
İlgili departmanlarımızdaki yetkili kişiler istedikleri zaman Nebim V3’ten bu fiyatları görebiliyor, çeşitli raporlar çekebiliyor; envanter, alış, satış, maliyet ve kârlılık gibi raporlarda analizlerini rahatlıkla yapabiliyor ve satış fiyatlarıyla ilgili kararlar alırken bu fiyatlardan yararlanabiliyorlar.”
Projeyi hayata geçirirken yaşadığınız deneyimlere göre önerilerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
“Nebim V3’e fiilen 2017 Kasım ayında geçiş yaptık. Nebim V3 projesini 2 fazda planladık. 1. fazında mağazaları ve merkezi operasyonları 2. fazda ise maliyet proseslerini devreye aldık. Maliyet projesini yaklaşık 45 gün boyunca her bir süreciyle ilgili en ince ayrıntısına kadar Nebim ile birlikte yürütmüş olduk. Bizler süreçlerimizi anlattık, Nebim ise bu süreçlerimize uygun olarak işlemesi gereken prosesleri hayata geçirdi. Yılda milyonlarca ürünün üretimi ve nihai müşteriye ulaşana kadarki yaşamının yönetilmesi söz konusu olunca bu projenin hayata geçmesi daha da önem kazanmış oldu.
Nebim V3 maliyet projesini hayata geçirdikten sonra muhasebe olarak Nebim Üretim programını da daha etkin olarak kullanmaya başladık.
Öneri olarak söyleyeceklerim; Maliyet Muhasebesi olarak maliyet projesini hayata geçirmeyi düşünen firmalar Nebim Üretim programıyla entegre olduğu için üretim programının da mantığını, nasıl çalıştığını ve kullanımını öğrenmelerini öneririm. Her iki programa da vâkıf olunca her şey daha düzenli ve kolay ilerliyor.”
Uygulamanın firmanıza sağladığı en önemli faydalar nelerdir?
“Üretim ve satış maliyet hesaplamalarımızı yapmak için bir sürü rapor çekip Excel’de çalışıyorduk. Zaman zaman Excel çalışmalarımıza dayanamayıp “Excel bir sorunla karşılaştı ve kapatılacak, mümkün olduğunca dosyanızı kurtarmaya çalışacak” diye kâbusumuz olan mesajlar alıyorduk. İş hacmimiz çok fazla olduğundan yüzbinlerce satırla çalışmak zorunda kalıyorduk. Ana veriyi yönetmemiz çileli oluyordu. Artık bu hesaplamaların üretim maliyeti tarafını Nebim Üretim programından, satış maliyeti kısmını da Nebim V3 tarafından kolayca hesaplayabiliyoruz. Bize de ihtiyaçlarımıza göre kontrol ve raporlamalar yaparak analizlerimizi gerçekleştirerek bu süreci yönetmek kalıyor.
Aynı zamanda bir üretim firması da olduğumuzdan dolayı paket imalatlar için üreticilere düzenlenen faturalardan sonra döviz kaynaklı oluşan kâr/zararları Nebim V3’te otomatik oluşan maliyet düzenleme fişleri ile iş emri bazında ürünlere yükleyebiliyoruz ve bu oluşan fişleri muhasebeye de entegre edebiliyoruz.
İthalat faturalarının masraflarını eskiden ürün girişi sırasında fatura bedeline manuel ekleyerek ilerliyorduk şimdi ithalat dosyası bazında dağıtımını sistemden gerçekleştirebiliyoruz.
Lisanslı ürünlerimiz için lisansör firmalara ödeyeceğimiz komisyonları da ürünlerin giriş faturaları oluştuğu anda yine maliyet düzenleme fişleri ile iş emri bazında ürünlere yükleyebiliyoruz ve oluşan bu fişleri muhasebeye entegre edebiliyoruz.
Hesaplanan Maliyetler ile ilgili muhasebe kayıtlarımızı da gerek Excel’den Nebim V3’e, gerek Nebim Üretim programından Nebim V3’e, gerekse Nebim V3 üzerindeki ilgili modüllerden ihtiyacımıza göre muhasebeye entegre edebiliyoruz.
Fason dikim harici oluşan direkt işçilik ve genel üretim giderlerini üretim programına aylık bazda girişini yaparak iş emri bazında ürünlere dağıtılmasını sağlamış olduk.
Maliyet projesini hayata geçirdikten sonra artık Cost Plus uygulamasıyla yapılacak olan satışlara istinaden fiyat listelerimizi kurguladığımız joblarla yönetebiliyoruz.
Aynı zamanda yine tüm satışlarımıza ait hesapladığımız satış maliyet fiyatlarının fiyat listelerini de Nebim V3’ den oluşturabiliyor ve ilgili birimlerin kullanımına sunmuş oluyoruz.
Ayrıca Nebim V3’ de üretim, satış maliyetleri ve diğer üretim masraflarını maliyet merkezi bazında muhasebeye kayıtlayabiliyor ve raporlama yapabiliyoruz.”
Demo Talebi
Nebim V3 hakkında daha fazla bilgi almak ve Nebim V3 demolarını izlemek üzere ziyaret edilmek için demo talebinde bulunun.