Urgan Ayakkabı: Nebim Üretim ile Kontrollü Bir Üretim Planlama, Satın Alma, Hammadde Maliyetlendirme ve Depo Düzeni Sağladık

40 yılı aşkın süredir ayakkabı üretimi yapan Urgan Ayakkabı üretim süreçlerini Nebim Üretim ile yönetiyor. Urgan Ayakkabı Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Kenan İşbaşı Nebim Üretim projesi ile ilgili deneyimlerini paylaştı.

Firmanızı kısaca tanıtır mısınız? 
Urgan Ayakkabı 1976 yılında Asım Urgan tarafından kurulmuş, yaklaşık 40 yılı aşkın süredir üretim yapan bir ayakkabı üretim firmasıdır.  Urgan Ayakkabı global ayakkabı markalarına üretim yapan bir grup firmasıdır. Urgan ayakkabının günlük 7500, yıllık 1.9 milyon çift üretim kapasitesi mevcuttur. Aynı zamanda Urgan Ayakkabının haziran ayında başlayacak bir iş ayakkabıları projesi var. Haziran ayında kendi iş ayakkabılarımızı da üretiyor olacağız.

Nebim Üretim ile süreci nasıl yönetiyorsunuz, isleyişi anlatabilir misiniz? 
Tedarik ve ürün yönetimini şirketimizin üretim süreçlerine göre uçtan uca ve bazı üçüncü parti yazılımlar (RFID) ile de entegreli bir şekilde kurguladık ve sekizinci ayda canlıya aldık. Süreçlerden kısaca bahsedecek olursam; ÜRGE bölümünde müşterilerden gelen numune ürünlerin ve numune ürün teklifleri için ve sipariş öncesi üretim süreçlerinin takibi için süreç takip yöntemini kullanarak ürünlerin süreçlerini sistem üzerinde takip ediyoruz. Gerçekleşen siparişlerin üretim süreçleri sonrasında, reçete, ön maliyet, ön maliyete bağlı gelişen bir satın alma sistemini kullanıyoruz. Yine oluşan iş emirleri ve yapılan satın almaların doğrultusunda depo girişlerini ve bu depolarında ilgili bölümlere transfer edilerek de üretim dağılımlarını gerçekleştiriyoruz. 

Depo tarafında top takibi kullanıyoruz. Aynı zamanda depomuzda raf sistemini de kullanıyoruz. Gelen bütün malzemeler rafları ile etiketlenerek ilgili raflarına kaldırılıyor. Bu oluşan iş emirlerinin planlama bölümünde planlama ekibi tarafından ilgili takımlara bölünerek takım takım takip ediyoruz. Emirlerimizi parçalayarak devam ediyoruz kısaca. Üretilen ürünler RFID sisteminden geçerek ki RFID sistemini de Nebim ile entegre ettik, siparişte girilen yükleme bilgilerine istinaden adet kontrolünden geçerek hem üretim hareketlerini, aynı zamanda depolar arası sevkiyatlarını gerçekleştiriyoruz ve en sonunda ürünümüzün müşteriye sevk işlemini de gerçekleştirerek siparişin satışını da gerçekleştirmiş oluyoruz. 

Projeyi fiili kullanıma alırken yaşadığınız deneyimlere göre önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız? 
Canlıya geçiş sürecinde firmamıza gelen Nebim proje ekibinin deneyimi ile bu işi çok daha hızlı analiz edip sonuçlandırdık. Bu iş fiiliye geçtiğinde öncelikle depo bölümündeki malzeme girişleri, müşterilerin talep ettiği siparişlerin yüklemesel sevkiyat noktalarında bir de AR-GE bölümünde seriye dönecek ürünlerin numune takiplerindeki yerlerde çok fazla revize gördük. Bu süreçleri analiz ile sonrasında biraz değişiklik gösterdi. Canlıya geçişlerde bu bölümlerde biraz vakit harcadık. 

Uygulamanın sağladığı en önemli faydalar nelerdir? 
Mevcut durumumuz da üretim süreçlerinde, üretim süreçlerine bağlı olarak kontrollü bir satın alma ve kontrollü bir hammadde maliyeti, kontrollü bir üretim planlama, kontrollü bir depo stok kayıtları ve depo düzeni sağladık. 

Demo Talebi

Nebim V3 hakkında daha fazla bilgi almak ve Nebim V3 demolarını izlemek üzere ziyaret edilmek için demo talebinde bulunun.